torsdag 25. september 2008

Muslimske kvinner vs Idrett?


Min tanke om idrett er at alle uansett religion, forutsetninger, og kjønn bør få lov til å delta i idrett. Å drive med idrett uansett form, har en positiv effekt for det fysiske og det psyksiske. Hvordan har det seg da at mange muslimske kvinner ikke deltar i idrett? Er det rett og slett ikke interessert i det? Ligger det ikke deres hjertet nært å drive med idrett?

I utgangspunktet er det å drive idrett ikke noe problem innenfor relgionen Islam, men det å vise hud innenfor en del idretter er nettopp det som hindrer endel kvinner å delta. Alle grupper, også Islam har kulturelle grenser, og viss man bryter disse grensene blir man møtt med sanksjoner. Sånn har vi det i Norge også, forskjellen er bare hva som blir sett på som greit og gjøre, og hva som ikke er greit. Et eksempel på dette innenfor islam, er hvordan en kvinne ble møtt av sin egen kulturelle gruppe når hun var på svømming i tøyen badet i Oslo. Hu hadde nemelig blitt kalt hore, fordi hu gikk på tøyenbadet. Etter dette har hun aldri badet offentlig siden. Hvor er fornuften i dette? Å bli kalt en hore, for å gå å svømme.

Mange blir møtt med negative saksjoner innenfor sin etniske gruppe, å det er kanskje pga dette at muslimske kvinner ikke har den samme friheten til å drive med idrett som andre kvinner særlig med tanke på bekledning. På en annen side er religionen Islam positiv til idrett. Mange av de islamske tekstene har et positiv syn på fysisk aktivitet, og viser seg ikke negative i forhold til idrett i det hele tatt.

For at muslimske kvinner og menn skal få en lettere og mer positiv holdning til at kvinner driver med idrett er det stor grunn for å legge ting mer til rette for at muslimske kvinner skal kunne delta i fysisk aktivitet. Her er kanskje bekledning noe av det viktigste stikkordet i forhold til at flest mulig kan delta. Hva om det blir lagt vekt på at muslimeske kvinner skal få drive idrett utifra sine villkår og religion? At flere sportslevrandører lager bekledninger der de legger vekt på hvordan muslimske kvinner kler seg, og konstruerer utstyr med hensyn til dette. Hvis ikke ser jeg ikke en annen utvei en at islam må endre sitt syn på kvinner og kvinneidealet, med muslimske kvinner i spissen hvor de kan være et ideal for ande yngre kvinner. Slik at de kan stå fram å delta i idrett på lik linje som resten av alle verdens kvinner.


http://munfitnessblog.com/wp-content/uploads/2008/03/bahrain-rakia-al-gassra-olympic.jpg
http://kilden.forskningsradet.no/c16880/artikkel/vis.html?tid=40710

1 kommentar:

Annbjørg sa...

Syns det var et veldig interessant tema du tok opp! Du fikk frem mange viktige poenger og motsetninger innenfor denne religionen. feks. Det at de er positive til idrettt, men ikke kan delta fordi de viser for mye hud i forhold til det religonen tilltater. Det gjør det akkurat ikke lett for dem . Får håpe dette endrer seg, slik at disse kvinnene en gang kan stå på startstreken, uten å ha stikkende øyne i nakken.